Всесвітній день тапіра

Всесвітній день тапіра (World Tapir Day)

У всьому світі 27 квітня щорічно відзначають Всесвітній день тапіра (World Tapir Day). На сьогоднішній день невідомо, хто саме запропонував відзначати це свято, але ми знаємо, що вперше Всесвітній день тапіра був відзначений в 2008 році.

Метою свята є поширення інформації про цих тварин, які знаходяться під загрозою зникнення.

Що ж це за дивна істота, про яку багато хто з нас і не чув? До речі, ці тварини настільки невідомі, що відвідувачі зоопарків часто приймають їх за представників іншого виду.

Тапір (лат.Tapirus) - великий травоїдний ссавець, які трохи нагадують на вигляд свиню, але мають короткий, пристосований для хапання хобот. Ця тварина мешкає в джунглях і лісових районах Південної Америки, Центральної Америки і Південно-Східної Азії. Назва цих тварин на мові одного з бразильських племен означає «товстий» і дана, імовірно, через їх товсту шкіру.

На даний момент існує п'ять видів тапірів:

гірський тапір (лат. Tapirus pinchaque);

рівнинний тапір (лат. Tapirus terrestris);

центральноамериканський тапір (лат. Tapirus bairdii);

чепрачний тапір (лат. Tapirus indicus);

тапір Кабомані (лат.Tapirus kabomani);

На превеликий жаль, основними ворогами тапірів є люди. На них, звичайно, полюють і тигри, ягуари, крокодили, ведмеді і анаконди, але найбільший удар по популяції тапірів наносять браконьєри. Вони вбивають їх заради м'яса і шкіри, і до теперішнього часу чотири з п'яти видів занесені в список тварин, яким загрожує вимирання.

Тапірам потрібнен великий простір незайманої землі для підтримки генетично різноманітної популяції. Їм загрожує будь-яка діяльність людини: гірничодобувна промисловість, сільське господарство.

Миколаївський зоопарк приєднується до святкування цього дня.

3 липня 2016 року з Італії (з Барселони, Буссоленго, Неаполя) до нас приїхали мешканці Південної Америки рівнинні тапіри (лат. Tapirus terrestris). Це самці Пінто, Піро і Сол.

У липні 2020 року самець Пінто був переданий до Фельдман Екопарку на тимчасове утримання та розведення.

За характером Піро і Сол різні. Сол - спокійний, поступливий, а от Піро – рухливий, експресивний, любить, щоб йому першому приділяли увагу.

До раціону харчування тапірів входить: сіно, трава, свіжі овочі, фрукти. Найулюбленішою їжею є дині, кавуни, яблука, виноград.

А ще всі тапіри полюбляють плавати, тому наш зоопарк зробив все необхідне для комфортного існування тапірів. Як в зимовому, так і в літньому вольєрі в тварин є басейн.

Винуватці свята отримали в подарунок в якості збагачення середовища букет з гілок фруктових дерев. Ці гілочки самі по собі є ласим кормом для тапірів, але ми ще прикрасили їх солодкими фруктами та вітамінними овочами.

Цікаво знати!!! Вперше тапіри в Миколаївському зоопарку з'явилися в жовтні 1987 року. Це було ціле сімейство: самець Антон з самицею Зорькою та їхнє трьох місячне дитинча Емір. Вони приїхали із Ростовського зоопарку. За весь період утримання рівнинних тапір (лат. Tapirus terrestris) в Миколаївському зоопарку народилося 6 дитинчат, які роз'їхалися по різним зоопаркам Радянського Союзу. Ми пропонуємо вашій увазі ще й архівні фото наших тапірів.