Всесвітній день черепахи

23 травня – Всесвітній день черепахи (World Turtle Day)

Сьогодні, 23 травня, у багатьох країнах відзначається Всесвітній день черепахи (World Turtle Day). Свято зародилося в 2000 році за ініціативи Американського товариства порятунку черепах. Ця організація була заснована ентузіастами в 1990 році в Малібу (штат Каліфорнія, США) для збереження популяції черепах, що живуть в околицях міста.

Метою свята стало привернення уваги громадськості до проблеми загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми. Останніми роками День черепахи відзначають не тільки в тих куточках земної кулі, де живуть ці тварини, а й у багатьох інших країнах світу.

Миколаївський зоопарк традиційно приєднується до святкування Всесвітнього дня черепах.

На сьогоднішній день колекція черепах нашого зоопарку налічує 27 видів, з яких, суходільних 8 видів, водних 19 видів, загальною кількістю 100 особин. Найбільшою за розмірами черепахою у Миколаївському зоопарку є шпороносна черепаха (Geochelone sulcata) на ім'я Маркус. Його вага сягає 34 кг, а довжина пластрону 54 см. Колекція черепах Миколаївського зоопарку також славиться своїми довгожителями, такими, наприклад, як черепаха індокитайська (Cuora galbinifrons), 1998 року народження, та черепаха шабуті (Chelonoidis denticulata), 1996 року народження.

Зазвичай з кінця весни до середини осені суходільних черепах висаджують в літній вольєр. В літньому вольєрі регулярно проводиться кормове збагачення черепах: способи подачі кормів чергуються (на блюдах, підвішені на дроті та пластмасовій «каруселі», насаджені на вертикально встановлені металеві прути), корма пропонуються в тертому вигляді, різаними крупними шматками, або нерозділеними пучками (салат, свіжа зелень).

Вже доброю традицією стало проведення у Миколаївському зоопарку цікавої просвітньої акції, присвяченої Всесвітньому дню черепахи. В ході її проведення наші маленькі гості та їх батьки дізнались багато цікавого про черепах, змогли поспілкуватись з цими тваринами, погладити їх, покупати і погодувати, також діти мали можливість показати свої знання в ході вікторини та виконати інші цікаві завдання.