Всесвітній день екологічної освіти

Щороку 14 жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день екологічної освіти (World Environmental Education Day), без якої неможливе розв'язання кліматичних проблем і підвищення якості життя всього людства. В деяких організаціях його відзначають також 26 січня та 12 травня. Метою свята є підвищення рівня екологічних знань суспільства.
Екологічна освіта є одним з пріоритетних завдань Миколаївського зоопарку. Багато зроблено нами в цьому напрямку, адже саме зоопарки є одним з основних осередків проведення цікавих, а, головне, дієвих заходів, спрямованих на підвищення екологічної свідомості наших відвідувачів.
Сьогодні ми проведемо невеликий екскурс і історію і розкажемо, які методи екологічної освіти використовувались у Миколаївському зоопарку.
Ми можемо тільки здогадуватись, якими саме були екскурсії в приватному Акваріумі Миколи Леонтовича. Ймовірно, сам господар, поважний статечний Микола Павлович, розповідав про своїх чудових рибок друзям або гостям з, наприклад, Товариства любителів природи (така організація існувала в дореволюційному Миколаєві). Але нам відомо, що вже в націоналізованому Миколаївському Державному Акваріумі проводились екскурсії під пильним наглядом інспекторів Політпросвіти. А вже з приходом до зоопарку молодого наукового співробітника Федора Григоровича Нічикова еколого-просвітня робота в Миколаївському зоопарку була поставлена на наукову основу. В 1937 році ним був організований гурток юних біологів зоопарку, розроблялись екскурсії.
Протягом всієї історії Миколаївського зоопарку тут проводились різноманітні екскурсії, пізнавальні лекції, виставки, миколаївці середнього і старшого віку ще пам’ятають наш відеолекторій, під час сеансів якого показувались документальні фільми про тварин. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі деякі архівні фотографії тієї пори.
Сучасний Миколаївський зоопарк розробляє і проводить еколого-просвітні заходи дуже широкого спектру. Ми проводимо загально оглядові екскурсії для тих гостей зоопарку, які в нас вперше і цікаві вузькоспеціалізовані тематичні екскурсії для тих відвідувачів, які регулярно бувають у нас, і яким треба показати щось нове і незвичне. Ми проводимо лекції для студентів-біологів і веселі інтерактивні квести для наймолодших наших гостей. Багато уваги приділяється показових годівлям і показовим збагаченням середовища проживання тварин, під час яких розповідаємо про певні аспекти роботи зоопарку.
В Миколаївському зоопарку проводяться просвітні акції, присвячені подіям нашого «екологічного календаря». В мирні часи в нас регулярно проводились масові свята, багато з яких мали також еколого-просвітню тематику, наприклад, «День птахів» або «День Землі». Також в нас проводились різноманітні конференції. Миколаївський зоопарк проводив просвітню роботу і під час загальноміських заходів.
Продовжує свою роботу гурток юних біологів, що є однією з форм екологічної освіти. Наші юннати не тільки самі вивчають природу, а й регулярно допомагають співробітникам у проведенні просвітніх заходів. Цього року, наприклад, юннати самі розробили і провели цикл еколого-просвітніх лекцій «Зоопарк з запасників».
Сучасні технології дозволяють охоплювати заходами екоголо-освітнього спрямування дуже широку аудиторію. Поширення екологічних знань за допомогою нашого сайту, сторінок в соціальних мережах, а також за допомогою просвітньої наочності, встановленої в зоопарку, є важливою складовою нашої роботи. Наші фото, статті, відеофільми привертають увагу громадськості і є цікавою, дієвою формою екологічної освіти.
У сучасному світі, коли поведінка людства, його нерозумні дії (в тому числі і пов’язані з війною), на жаль, все більше призводять до погіршення стану навколишнього середовища, надзвичайно важливою є екологічна освіта. Можливо, озброєні знаннями наші нащадки ще зможуть врятувати планету!
1_37    3_16
 
7_4  4_16