Всесвітній день крокодила

Всесвітній день крокодила (World Croc Day).

Сьогодні, 17 червня, відзначається Всесвітній день крокодила (World Croc Day). Цей день був започаткований ще з 2017 року за ініціативою Коаліції з вивчення крокодилів у співпраці із зоопарком Белізу.

Всесвітній день крокодила - це глобальна інформаційна кампанія, покликана привернути увагу до скрутного становища крокодилів і алігаторів, які перебувають під загрозою зникнення в усьому світі.

Мета свята полягає, щоб підвищити обізнаність людей про тяжке становище крокодилів і алігаторів і захистити їх від вимирання в найближчому майбутньому.

Миколаївський зоопарк приєднується до святкування цього свята.

Вперше у 1952 році в колекцію нашого зоопарку в обмін на левенят, народжених в Миколаївському зоопарку (про це знайдені спогади в міському архіві), поступив міссісіпський алігатор (Alligator mississippiensis) на ім'я Вася. Прожив Вася в нашому зоопарку 68 років. Він єдиний двічі потрапив в книгу рекордів України: у 2012 році та у 2017 р. за тривалістю життя. Це була найстаріша тварина нашого зоопарку та зоопарків України.

Нажаль, 17 січня 2023 року у віці 76 років міссісіпський алігатор (Alligator mississippiensis) на ім'я Вася помер. Багато миколаївців пам’ятають його з дитинства. Для зоопарка це велика втрата. Сьогодні, його опудало прикрашає музей історії зоопарку. Робота була виконана на високому професійному рівні у місті Запоріжжі художником - таксідермістом Павлом Малихіним.

Зараз у Миколаївському зоопарку утримується молодий нільський крокодил (Crocodylus niloticus) на ім’я Ясір. Наразі це єдиний вид крокодилів в нашому зоопарку. Ясір хоч і молодий, але справжній хижак, дуже активний і зубастий! Харчується нільський крокодил, звичайно ж, їжею тваринного походження, рибою і м’ясом. На відміну від нашого старожила, міссісіпського алігатора Васі, який був твариною поважного віку, спокійним, слухняним і флегматичним, Ясір – крокодил молодий, завзятий і дуже спритний. Тому колишній вольєр крокодила Васі довелося переробити для нового мешканця, адже перегородки у вольєрі, через які не міг перелізти досить неповороткий Вася, не являють перешкоди для молодого нільського крокодила. Вольєр було переобладнано з урахуванням міркувань техніки безпеки, додатковою решіткою відділений басейн від «суші», заґратовані і кормові віконця. Тварина має басейн з теплою водою, додаткові лампи для обігріву.

Всі бажаючі можуть зараз побачити єдиного представника крокодилів у Миколаївському зоопарку – нільського крокодила Ясіра. Вольєр знаходиться у теплому експозиційному приміщенні відділу примати.