Всесвітній день шимпанзе

Всесвітній день шимпанзе (World Chimpanzee Day).

Сьогодні, 14 липня весь світ відзначає Всесвітній день шимпанзе (World Chimpanzee Day). Спочатку цей день отримав назву «Міжнародний день шимпанзе». В 2018 році назву змінили на «Всесвітній день шимпанзе».

Мета свята - підвищити обізнаність людей про важливість цих дивовижних тварин в дикій природі, зберегти довкілля й запобігти нелегальній торгівлі дикими шимпанзе.

Хоча шимпанзе і є найближчими родичами людини, вони все ж були невідомі в більшості країн світу, поки Чарльз Дарвін не написав про них в 1856 році. І тільки через століття люди стали впізнавати цікаві факти з життя цих приматів. «Першовідкривачем» таємниць шимпанзе стала доктор Джейн Гуддол, яка почала вивчення цих людиноподібних мавп в національному парку Гомбе Стрим 14 липня 1960 року.

Усього в природі існує два види шимпанзе - шимпанзе звичайний і бонобо. І кожен вид потребує охорони і захисту. Ще 100 років тому Африку населяло близько двох мільйонів цих приматів, зараз їхня сумарна чисельність коливається в районі 350 тисяч.

Вже доброю та давньою традицією стало святкувати цей день і в Миколаївському зоопарку, адже у нашому зоопарку утримується група шимпанзе звичайних (Pan troglodytes) із 5 особин. Очолює групу найстарша самка на ім'я Амбі - їй 55 років, в групі є також 26-річна самка Аліті і троє її дітей, народжених в нашому зоопарку: Чіліна (2008р.н.), Раміна (2012р.н.), Шерман (2016р.н.).

За характером наші шимпанзе різні. Так, наприклад, Чіліна – активна і досить контактна особа, характерна, ревнива, трохи боягузлива і дуже полюбляє увагу. Також вона мінлива в настрої, а інколи полюбляє усамітнюватися. В своїй родині вона себе поводить вільно та невимушено. Чиліна має прихильність до музики і може навіть пробувати пританцьовувати під музику за настроєм (саме таке спостереження зробили співробітники зоопарку).

Шерман дуже активний, свою поведінку копіює у сестер. Він полюбляє, щоб співробітники зоопарку чухали йому спинку та вушко з ранку при обході. Найчастіше своє дозвілля проводить із середньою сестрою Раміною, адже вона ближче до нього за віком. Найулюбленіша їжа в родині шимпанзе – солодкі фрукти: банани, фініки та інжир.

На честь сьогоднішнього свята відвідувачі, які завітали до зоопарку мали змогу взяти участь у показовій годівлі шимпанзе, яка відбувалась і за участі юннатів зоопарку. Стільки уваги та смачненьких фруктів! Задоволеними залишились усі!

Слідкуйте за нашими анонсами! З нами завжди цікаво та пізнавально!