31 серпня - День коня

Останній день літа – День коня. У цю дату православна церква відзначає День пам’яті святих мучеників Флора і Лавра, яких вважають покровителями коней, саме тому 31 серпня відбувається вшанування цих благородних тварин.

 

У давнину в цей день було прийнято звільняти коней від роботи, прикрашати їх різноманітними яскравими стрічками і дзвіночками та пригощати ласощами, їх навіть не сідлали. Господині випікали тістечка у вигляді підкови і роздавали їх дітям та коням. А господарі прибивали стару підкову на дверях – на щастя. Ввечері коней окропляли свяченою водою, щоб вберегти від усіляких напастей. Вважалося, що з цього часу розпочинаються вранішні заморозки.

 

Кінь — священна тварина двадцяти трьох народностей. В основному цим копитним поклоняються там, де без них ніяк не обійтися: у Північній Африці та на Близькому Сході. Найкоротше слово, яке означає кінь – «ук». Так називають коней кочівники в Монголії. Найдовша назва цієї тварини — «оквила упара кламару коалу накла ната», що означало «лисий гуанако білої людини, яка прийшла з моря» — її використовували індіанці перуанського племені мицран.

 

Людина і кінь протягом всього існування на Землі постійно перебували у взаємодії та істотно впливали один на одного. У доісторичну епоху головним об'єктом полювання первісних людей були коні: з них виготовляли шкури, вони були джерелом їжі – м’яса та молока. Через певний час ця тварина була одомашнена та почала слугувати основним засобом пересування людей і транспортування вантажу, використовувалася для мирної праці.

 

Стрімкий розвиток суспільства, культури, науки і військової справи, всі зростаючі амбіції, великі цілі і грандіозні плани людей відкрили нові галузі застосування коней. Тепер вони брали участь у захопленні та освоєнні нових земель і країн, з їх допомогою було налагоджено транспортне сполучення між містами. З часом ці тварини були задіяні в економічній, політичній і духовній сферах життя суспільства: у промисловості, сільському господарстві, спорті, культурі, медицині. Коні стали також об’єктом естетичного задоволення.

 

До цього дня величезною популярністю користуються кінські перегони та скачки. Зараз найбільш поширені такі класичні дисципліни кінного спорту, як виїздка, конкур, триборство, скачки на іподромі.

 

Не можна не зазначити той факт, що ці копитні можуть допомогти людини вирішити проблеми зі здоров'ям. У багатьох країнах світу створені спеціальні стайні при лікувальних закладах, де хворих навчають верховій їзді, яка сприяє відновленню нормального функціонування хребта, кінцівок. Кінний спорт дуже корисний для людей з розладом вестибулярного апарату.

 

Миколаївський зоопарк більшу частину періоду свого існування утримував коней різних видів: зебр, туркменських куланів, коней Пржевальського, кіангів, а також свійських коней, у тому числі й поні.

 

На сьогоднішній день свійські коні та шетлендські поні – незамінні помічники нашого зоопарку. За допомогою запряженого поні й ослами візка, екологічного засобу пересування, який не завдає шкоди навколишньому середовищу, співробітники розвозять корми для всіх тварин зоопарку. Катання на конях і поні, яке регулярно проводиться в зоопарку кожної суботи та неділі – цікава та популярна розвага. Отже, якщо ви полюбляєте проводити дозвілля весело й корисно для здоров’я, ласкаво просимо до нас.

 

Серед коней Миколаївського зоопарку є довгожитель – шетлендський поні на ім'я Гном, який народився 9 травня 1987 року. Своє ім’я він отримав завдяки крихітному розміру. Більшу частину життя він пропрацював у відділі свійських тварин – катав дітей. Брав участь у різних святах міста Миколаєва та навіть був задіяний в одному із спектаклів Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії.

 

Не дивлячись на рівень розвитку цивілізації, коні продовжують відігравати важливу роль у нашому суспільстві, вони задіяні в багатьох аспектах нашого життя. Ці тварини викликають у людей щире захоплення та любов з давніх часів, продовжуючи допомагати, вражати своєю красою, силою та витривалістю.

 

День коня1

 

День коня2