Міжнародний день рисі

11 червня, весь світ відзначає Міжнародний день рисі (International Lynx Day).

Саме в цей день у 2019 році в Україні було розпочато важливу природоохоронну програму - "Врятуємо рись". Це наразі єдина в Україні комплексна програма, яка покликана забезпечити сталий захист рисі - найбільшої кішки Європи, що живе і в Україні.

Протягом 2019-2022 років в рамках програми буде проводитись збір даних про стан та чисельність рисі в Карпатах і на Поліссі, аналіз управління в місцях поширення, а також буде розроблено національний план дій зі збереження виду. Для цього будуть залучатись українські та закордонні зоологи, Міністерство екології та природних ресурсів України, Держлісагенство, адміністрації й експерти об'єктів природно-заповідного фонду та лісомисливських угідь.

Захищаючи рись, ми збережемо ліси і покращимо умови природного існування також й інших мешканців лісу.

Європейська рись (Lynx lynx) – красивий, граціозний хижак із сімейства котячих, вважається найбільшою кішкою Європи. Мешкає в великих лісових масивах, глухих ділянках з густим підліском, буреломом, болотистих місцях. В природі рись тримається там, де "когута не чути" - далеко від населених пунктів, у високогір'ї. Зустріти цього хижака в природних умовах дуже складно, адже цих прекрасних хижаків в Україні лишилось всього 500 особин!

Причинами скорочення чисельності популяції рисі є: зменшення лісів, кормової бази та полювання.

В колекції Миколаївського зоопарку є європейські рисі. Цей вид тварин утримується в нас   вже декілька десятиліть. Наш зоопарк, утримуючи та успішно розмножуючи рисей, робить свій внесок в збереження цих прекрасних тварин.

Мешкає у Миколаївському зоопарку самець Лукашка, який народився в природі в лісах Білорусі у 2008 році. Прибув він до Миколаївського зоопарку 27 травня 2009 року. Утримується в нас молода пара рисей Люпін та Забава. Також в зоопарку утримується самець Тіль – син Люпіна та Забави, який народився 27 травня 2017 року, зараз він мешкає окремо від своїх батьків.

Крім того, до Міжнародного дня рисі, Миколаївський зоопарк радий повідомити гарну новину.

7 травня 2021 року у нашому зоопарку поповнення. У пари рисей Люпіна та Забави народилося троє діточок. Малеча зараз знаходиться разом з мамою у спеціальному дерев'яному будиночку - схованці, тато мешкає з ними в одному вольєрі. Забава турботлива матуся, яка сама годує своїх дитинчат.

Наразі, дитинчата рисей з їхніми батьками недоступні для огляду, оскільки задля забезпечення спокою для тварин спеціалісти зоопарку огородили доступ відвідувачів до вольєру, створили своєрідну «зону тиші».

Ми сподіваємося на Ваше розуміння!

рись1