Рубрика «Школа юного зоопарківського кореспондента»

Сьогодні наші юні біологи розповідають про групу кумедних довгоносих тваринок – носух звичайних, а також про носуху на ім’я Рубі.

«У Миколаївському зоопарку є група носух. Одна з них приїхала зовсім недавно. Її звуть Рубінка. Цю тварину до зоопарку принесли люди, які тримали Рубі у будинку. Дитинчата носух дуже милі і схожі на плюшеві іграшки. Саме тому носух часто заводять в квартирах. Але носухи за своєю природою дуже шкодні і спритні. Вони будуть гризти все, що можна, лазити по завісах і шторах, засовувати свій довгий ніс, куди не слід. Через якийсь час вона стала заважати власникам, і її вирішили віддати. Так і опинилася Рубінка в Миколаївському зоопарку восени 2020 року.

Після огляду ветеринаром було з'ясовано, що вона здорова і в хорошій формі. Вік її приблизно 2 роки. Спочатку Рубі посадили на карантин, а через якийсь час вирішили підсадити до інших родичів. Рубі у вольєрі з сородичами відвоювала собі територію, на яку інші носухи не заходять, а якщо раптом і зайдуть, вона їх проганяє. Ось така смілива носуха Рубінка! Можливо, такий характер в неї тому, що Рубі виховувалася з собаками, від яких у неї є деякі звички. Наприклад, якщо вона набігалася, то починає дихати як собака, висолопивши язика. А ще Рубінка любить грати зі шнурками.

Оскільки носухи - всеїдні тварини, то і раціон їх різноманітний: фрукти, овочі, ягоди, риба, м'ясо, сир та ін. Тварини люблять поласувати кавуном і грушею. Вольєр у носух зроблений з решіток, щоб звірі могли всюди лазити, навіть по стелі. Двері в вольєр подвійні, для запобігання втечі.

Відмінні риси нашої героїні - це те, що вона є найсвітлішою по окрасу і найбільш контактною. Але всі, хто має зуби, можуть кусатися, в тому числі і наша Рубінка. Робить це вона не зі зла, а тому, що сильно заграється або захищає свою їжу та територію. Приходьте в зоопарк і познайомтесь з Рубінкой. Але дотримуйтесь правил поведінки у зоопарку, не намагайтесь нагодувати або погладити тварину. Це небезпечно!

Для довідки: носухи звичайні – хижі тварини, мешканці Центральної Америки. Носухи – найближчі родичі єнотів. Вони живуть сімейними групами до 20-30 осіб. Ці тваринки вміють спілкуватися між собою.»

(Творча робота юннаток Миколаївського зоопарку Ерінчак Єви, Ерінчак Уляни, Самуряк Маргарити та Дьоміної Вікторії)

Носухи1

Носухи2