Всесвітній день слонів

Вже дев'ятий рік поспіль 12 серпня у світі відзначають Всесвітній день слонів (World Elephant Day). Ідея святкування Всесвітнього дня слонів належить канадським режисерам Патрісії Сімс і Майклу Кларку з Canazwest Pictures і Сівапорну Дардарананде, генеральному секретарю тайського Фонду реінтродукції слонів. Перше офіційне святкування відбулося в 2012 році під керівництвом Патрісії Сімс. З цієї нагоди було представлено фільм “Повернення в ліс”, знятий Сімс і Кларком, в якому розповідається про реінтродукцію азійських слонів у природне місце існування в Таїланді.

Метою свята є привернення уваги громадськості до проблеми винищення слонів. І африканські і азійські слони занесені в Міжнародну Червону книгу, як види, близькі до вимирання.

Основною причиною скорочення чисельності слонів є вирубка лісів - природного місця існування слонів, а також полювання на них заради бивнів та м'яса, переслідування через завдану слонами шкоду посівам.

Саме сьогоднішній день є вдалим приводом розповісти про історію та досвід утримання слонів у Миколаївському зоопарку.

За всю 120-річну історію існування нашого зоопарку ми утримували як азійських (лат. Elephas maximus), так і африканських слонів (лат. Loxodonta).

Першим слоном нашого зоопарку стала азійська слониха Мері, яка мешкала ще на старій території. Вона була подарована першому секретарю ЦК КПРС М.С. Хрущову в 1955 році прем’єр-міністром Індії Джавахарлалом Неру.

Згодом, коли на новій території зоопарку побудували вольєр для слонів, з'явилася   можливість утримувати більше слонів. У 1977 році з Києва до нашого зоопарку прибув азійський слон на ім'я Карат. Це був один з найкрасивіших слонів у зоопарках того часу, який славився ще й своїми довгими бивнями, довжина яких сягала більше 1 м.

В 1984 році в Миколаївському зоопарку з'явилися африканські слони. Слониха на ім'я Чанга прибула за згодою союздержцирка 18 січня 1984 року з м. Рязані з атракціону народного артиста РС ФСР С.М. Бегбуді. Чанга була дуже контактною, слухняною, знала та виконувала багато циркових трюків і команд, які давалися німецькою мовою, що дуже веселило багатьох відвідувачів.

Крім Чанги в нашому зоопарку мешкали африканські слони: Джильда, Ніппл та Ванні.

Цілих 10 років у Миколаївському зоопарку не було слонів. Всі ці роки ми чекали на повернення в свою колекцію цих гігантів суші. Звісно, не просто чекали, а й встигли підготуватися до такої надзвичайної події.

Згідно з рекомендаціями та порадами зоологічного консультанта EAZA Дагласа Річардсона з 2017 по 2018 роки проводився ремонт та реконструкція зимового та літнього вольєрів. У зимових вольєрах капітально відремонтована та оновлена система опалення, водогону, обладнано новий декор тощо. Був добудований ще один літній вольєр з басейном для купання слонів, встановлено навіс, обладнано нові місця для годування слонів з елементами збагачення середовища існування, а також для проведення необхідних маніпуляцій.

Були здійснені кардинальні зміни у структурі раціонів слонів. Збільшили кількість грубих кормів, спираючись на досвід діючих раціонів слонів Європейських зоопарків та Харківського зоопарку.

І ось, у 2019 році до Миколаївського зоопарку з Угорщини приїхали два азійських слона - Дінкар і Шанті.

Тварини були передані за Європейською програмою збереження зникаючих видів.

   ВДС1

ВДС2

ВДС3