Бережіть первоцвіти

Бережемо первоцвіти – безцінний дар природи!

Первоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка. І як прикро, що деякі з цих квітів на межі зникнення. Поговоримо про це?

Скільки разів, проходячи біля бабусь, які продають підсніжники чи проліски, нам хочеться купити ці квіти? Гарні, порівняно дешеві, вони приваблюють покупців і дуже швидко розкуповуються. Але чи замислювались ми коли-небудь, звідки ці квіти беруться? Яким чином вони потрапляють на прилавки? І чи взагалі можна їх продавати і купувати?

Первоцвіти – це низка дикорослих видів рослин, які квітнуть наприкінці зими та на початку весни. Серед них не тільки відомі підсніжники та проліски, до них також належать шафрани (крокуси), сон-трава, ведмежа цибуля (черемша), дикі тюльпани, цикламени, білоцвіти та багато інших. Всі вони охороняються або Червоною книгою України, або регіональними червоними списками, або Червоною книгою Міжнародного союзу охорони природи, а масова торгівля цими квітами призводить до їх зникнення у природі.

Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі…

Щороку Миколаївський зоопарк разом із юними біологами нашого зоопарку проводить традиційну акцію "Збережемо первоцвіти", мета якої - врятувати це диво природи. Кожна людина повинна підтримати цю акцію. Що для цього потрібно? Небагато. Скажіть собі: "Ні!", коли ваша рука схоче зірвати квіточку, не купуйте їх на базарах, не засмічуйте місцевість, де ростуть первоцвіти. Зупиніться, подаруйте їм радість життя! Пам'ятайте: краще квіти фотографувати, малювати, але не шкодити їм.

Давайте навчимось жити у злагоді з природою. Вона благає нас!