День ведмедя

10 травня - День ведмедя (Happy bears day).

 

Сьогодні, 10 травня відзначають День ведмедя (Happy bears day).
Мета цього тематичного дня – ознайомити дітей та дорослих з різноманіттям ведмедів у світі та з проблемою збереження цих диких тварин.
Через браконьєрське полювання, вирубки лісів і забруднення навколишнього середовища ареал більшості видів ведмежих стрімко скорочується. Зміна клімату також не кращим чином позначається на чисельності цих тварин.
Родина Ведмедеві налічує вісім сучасних видів, поширених у всій північній та частково південній півкулі Землі. До цієї родини належать найбільші з сучасних представників ряду Хижі, та одночасно найбільші наземні хижаки: білий ведмідь досягає ваги понад тонну при довжині близько трьох метрів; найдрібніший вид родини, малайський ведмідь, при довжині тіла 1—1,5 метри важить до 70 кілограмів.
Усі ведмеді, з огляду на особливості їхнього раціону та великий розмір, завдають помітний вплив на флору та фауну територій свого життя. Бурі та білі ведмеді регулюють чисельність ластоногих та копитних тварин. Рослиноїдні види сприяють розповсюдженню насіння рослин. Білих ведмедів часто супроводжують песці, які доїдають залишки їхньої здобичі.
Чисельність та ареали всіх видів ведмедів протягом XX сторіччя значно скоротились, що поставило вимогу введення обмежень на полювання та спеціальних заходів охорони. До Червоного Списку Міжнародного Союзу Охорони Природи занесені: велика панда, гімалайський, очковий, білий ведмеді та ведмідь-губач — як вразливі види.
Сьогоднішній день є вдалим приводом розповісти про ведмедів, які зараз мешкають у Миколаївському зоопарку.
Утримуються у нашому зоопарку 4 ведмеді: 2 білих ведмедя (Ursus maritimus) – це самиця Зефірка та її дочка Сметанка та 2 камчатські ведмеді(Ursus arctos beringianus), брати - Мирон та Вакула. У розпорядженні наших підопічних просторі вольєри з басейнами, затишні барлоги і повноцінний поживний раціон, що включає рибу, м'ясо, овочі, фрукти. Натуральне наповнення вольєрів - колоди, пеньки, коряги - є прекрасними елементами збагачення середовища наших тварин. А для відвідувачів обладнано оглядові майданчики, звідки вони можуть безпечно спостерігати за велетнями у будь-яку пору року.
Запрошуємо всіх бажаючих на знайомство з нашими ведмедями, адже вони дуже люблять бути в центрі уваги.