Міжнародний день полярного ведмедя

 Щорічно 27 лютого відзначається інтернаціональне екологічне свято Міжнародний день полярного ведмедя (International Polar Bear Day). Ініціатором цього свята виступає Polar Bears International(PBI) - міжнародна організація, яка бореться за збереження популяції полярних ведмедів (лат. Ursus maritimus).

   Мета Міжнародного дня полярного ведмедя — поширити інформацію про цих тварин і привернути увагу громадськості до необхідності охорони як самих ведмедів, так і їх природного середовища існування. Також йдеться про необхідність вирішувати проблему танення полярних льодовиків - основну причину загрози зникнення популяцій полярних ведмедів.

   На сьогоднішній день популяція полярних ведмедів потребує охорони, адже полярні ведмеді повільно розмножуються , а смертність серед молодняку може досягати 30 %. Що ж загрожує хижакові на вершині харчової піраміди?

1. Браконьєрське полювання. Незважаючи на законодавчу заборону на видобуток полярних ведмедів, ціна шкури звіра і інших трофеїв його видобутку на чорному ринку дуже висока.

2. Глобальне потепління. За даними вчених, площа льодового покриву Арктики, що є природним ареалом полярних ведмедів, скоротилася в останні роки на 25%. Однак фахівці вважають, що це дуже обережні і надмірно оптимістичні оцінки, насправді ж танення льодовиків йде набагато швидше.

3. Забруднення арктичного природного середовища. Морську акваторію і прибережні екосистеми забруднюють пестициди, радіонукліди, продукти згоряння палива, важкі метали, паливно-мастильні матеріали, нафта і т.д.

   В Угоді по охороні полярних ведмедів, яка була укладена ще у 1976 році, говориться про те, що контроль їхньої популяції повинен базуватися на найсучасніших методиках; крім того потребується збереження місць їх проживання.

Миколаївський зоопарк - єдиний зоопарк України, який має в своїй колекції трьох полярних ведмедів. Це молода подружня пара Зефірка і Нанук та їхня дочка Сметанка.

Наш зоопарк, утримуючи та успішно розмножуючи полярних ведмедів, робить свій внесок в збереження цих прекрасних тварин. Тож ні для кого не секрет, що від розмноження рідкісних тварин в зоопарках значною мірою залежить збереження виду…

Спеціалісти зоопарку розробили для полярних ведмедів раціон, в який входить все необхідне. А ще використовують креативний підхід в подачі меню розважають їх смачними головоломками, щоб тварини не сумували.

Для полярних ведмедів у Миколаївському зоопарку облаштовані просторі вольєри, а для відвідувачів обладнано оглядові майданчики звідки вони можуть безпечно спостерігати за велетнями у будь-яку пору року.

   Вітаємо наших полярних пухнастих красенів зі святом!

Запрошуємо усіх бажаючих до нас на прогулянку…

155516014_456867945668688_5641199637874196970_o