Тиждень поширення знань про амфібій

5-11 травня 2024 року відзначається «Тиждень поширення знань про амфібій». Миколаївський зоопарк приєднується до цієї важливої еколого-просвітницької акції і пропонує вашій увазі важливу інформацію про охорону земноводних і про те, що може зробити кожен з вас для збереження цих чудових тварин.

Амфібії – тварини дуже вразливі! Велика кількість ікринок земноводних гине від несприятливих погодних умов, поїдається різними тваринами. Пуголовкам не легше. Підраховано, що до дорослого стану доживає лише одна жаба з п’ятдесяти. А тут ще й людина, для якої жаби не становлять ніякої небезпеки, а навпаки корисні, знищує їх у великій кількості і незрозуміло чому. Вигляд земноводних чомусь викликає в багатьох людей неприязнь, їхня несхожість на нас — це ще не причина для того, щоб знищувати їх (адже ми також на земноводних не схожі).

Згубною для амфібій є і господарська діяльність людини. Особливо небезпечне забруднення водойм викидами промислових підприємств, що не мають очисних споруд, а також стічними водами полів, що містять добрива й отрутохімікати. Відсутність жаб у водоймах слід сприймати як пересторогу: “Обережно! Вода у водоймі забруднена!”

Ми можемо багато що зробити для охорони земноводних. Насамперед,варто припинити їхнє безглузде знищення! Не треба виловлювати представників рідкісних видів. Варто піклуватися про чистоту малих водоймищ,не допускати потрапляння до них сміття, нафтопродуктів і отрутохімікатів. У випадку забруднення водоймищ підприємствами варто звертатися до державних природоохоронних органів. Поширюючи серед своїх друзів, знайомих, дітей або, навпаки, батьків інформацію про важливість різноманітних земноводних для життя на планеті, про їх нешкідливість для людини, ви також сприяєте справі охорони цих тварин!