Всеукраїнський день довкілля

17 квітня відзначається Всеукраїнський день довкілля. Миколаївський зоопарк проводить марафон еколого-просвітницьких заходів, присвячених цій даті.

До Всеукраїнського дня довкілля ми пропонуємо вашій увазі серію статей-порад на тему: «Що саме я можу зробити для збереження довкілля»

«Звичка» спалювати сухостій – пекло для природи!

Щороку складається враження, що деякі наші «економні і хазяйновиті» селяни живуть останній день, і що буде наступного дня, наступного року їх вже абсолютно не турбує. Інакше як можна пояснити традиційні спалювання сухостою, що є смертельною загрозою для всього живого.

Вогонь убиває тварин, які живуть у траві та не встигають втекти, зокрема: жайворонків, чайок, вівсянок, очеретянок, фазанів, зайців, їжаків, плазунів, земноводних, безліч комах. Знищує гнізда з яйцями та новонародженими звірятами. Якщо вогонь перекидається на ліси, пожежі призводять до смерті великих тварин.

Пожежі знищують біорізноманіття, пошкоджують прикореневі частини дерев, знищують молоді пагони та насіння. Попри аргумент прибічників випалювання, нібито це корисно для молодих рослин, такі території «загарбують» бур’яни, різнотрав’я ж на них довгий час не буде.

Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, внаслідок випалювання посилюється водна та вітрова ерозія, що спричиняє деградації ґрунтів.

Під час спалювання рослинних залишків повітря отруюється токсичними оксидами азоту, в нього потрапляють важкі метали, якими потім дихають люди.

                 Спалювання сухостою, стерні, очерету – це злочин.

Більшість людей, які його скоюють, не читають публікацій у соціальних мереж, але й ви не стійте осторонь. Якщо помітили людину, яка підпалює суху траву, відреагуйте – викликайте не лише пожежну, а й поліцію. Якщо маєте в селах рідних і знайомих, поділіться з ними цією інформацією.

довкіля